500gserka kremowegomoże być sernikowy "z wiaderka"
250gmascarpone
½szklankicukru pudrulub mniej, do smaku
½łyżeczkicynamonu
Instrukcje
Marchewkę przełóż do miseczki, posyp 50g cukru, dobrze wymieszaj i odstaw.
Ananasa wyjmij z zalewy, odsącz i drobno posiekaj. Orzechy również posiekaj na niewielkie kawałki. Przełóż razem do miseczki.Mąkę przesiej razem z sodą, proszkiem, cynamonem i solą do osobnej miseczki. Dodaj do nich wiórki kokosowe i odstaw obie miseczki na później.
Do misy miksera wbij jajka, dodaj pozostały cukier oraz brązowy cukier i ubijaj, aż masa będzie jasna i puszysta.W czasie gdy masa się ubija, nastaw piekarnik do 180℃ i wyłóż foremkę papierem do pieczenia.
Cały czas ubijając, stopniowo wlewaj olej, czekając aż składniki dobrze się połączą.
Do misy miksera dodaj zawartość miseczek z marchewką, oraz ananasem i orzechami. Wymieszaj szpatułką lub miską, aż całość dobrze się połączy.
Na koniec dodaj zawartość miseczki z mieszanką mąki i delikatnie wymieszaj ciasto szpatułką, tylko do połączenia składników.
Ciasto przełóż do formy, wyrównaj wierzch i piecz przez około 45-50 minut, do tzw suchego patyczka. Każdy piekarnik jest inny, więc sprawdź, czy Twoje ciasto nie upiekło się nieco wcześniej. Gotowe ciasto wyjmij z foremki i studź na kratce.
Polewa
Wszystkie składniki polewy zmiksuj na gładką masę.
Kiedy ciast wystygnie posmaruj je grubą warstwą polewy. Jeśli chcesz, możesz je dodatkowo udekorować np orzechami, lub prażonymi wiórkami kokosa.