Przygotuj składniki: kurczaka opłucz i osusz papierowym ręcznikiem, cytryny dokładnie umyj i pokrój na dość grube plasterki (ok ½cm), całe główki czosnku przekrój w poprzek na pół. Część ząbków się oddzieli, ale nie przejmuj się tym.
Piekarnik nagrzej do 180℃. Głęboką blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Szklanej formy nie musisz, ale możesz.
Na dnie blaszki/formy rozłóż plasterki cytryny, między nimi poukładaj równomiernie czosnek.
Udka kurczaka posyp solą i pieprzem z każdej strony. Rozłóż na warstwie cytryn i czosnku, skórką do góry. Całość skrop oliwą z oliwek.
Piecz bez przykrycia przez około 30 minut, po czym zwiększ temperaturę do 220℃ i piecz przez kolejne 10- 15 minut, aż skórki ładnie się przypieką. Każdy piekarnik jest inny, więc może się zdarzyć, że szczególnie duże udka będą porzebowaly nieco dłużej posiedzieć w niższej temperaturze.
Poczekaj chwilę z podaniem, aż soki w udkach się uspokoją. Na dnie naczynia zbierze się pyszny cytrynowo-czosnkowy sos, który jest genialny do polania pieczonych ziemniaków, lub po prostu, do wytarcia kromką dobrego pieczywa.