Cofnij

Pieczone skrzydełka w azjatyckim stylu

Rewelacyjne, klejące, super aromatyczne skrzydełka, które rozpadają się w ustach

Sprzęt

  • 1 miska
  • 1-2 blachy do piekarnika
  • papier do pieczenia
  • ostry nóż

Składniki

  • kg skrzydełek z kurczaka
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki sosu ostrygowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ¼ szklanki białego wina, półsłodkiego lub bulionu / wody
  • 3 łyżki cukru trzcinowego lub miodu
  • ¼ szklanki ketchupu lub passaty
  • 4-5 ząbków czosnku drobno posiekanego
  • 2-3 cm kawałek świeżego imbiru obranego i startego/posiekanego
  • łyżeczki przyprawy 5 smaków

Do podania

  • pokrojona dymka, nasiona sezamu opcjonalnie

Instrukcje

  • Umyj skrzydełka. Odetnij cienkie końcówki. Możesz je zamrozić i użyć do wywaru.
    Pozostałe skrzydełka podziel na dwie części tnąc wzdłuż stawu.
  • Wszystkie składniki marynaty wymieszaj dobrze w dużej misce.
    Dodaj pokrojone skrzydełka i wymieszaj, zwracając uwagę, aby każde skrzydełko dokładnie pokryło się marynatą
    Odstaw na 15-20 minut. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180℃ i wyłóż blachy papierem do pieczenia
  • Skrzydełka otrząsaj z namiaru marynaty i układaj na blachach, uważając, żeby nie robić zbytniego tłoku.
  • Piecz przez 50 minut. W połowie pieczenia posmaruj skrzydełka jeszcze raz pozostałą marynatą
  • Gotowe skrzydełka będą klejące i pięknie ciemno-brązowe a mięso powinno bez problemu odpadać od kości
  • Dla lepszego efektu posyp upieczone skrzydełka posiekaną dymką i nasionami sezamu
Rodzaj: danie główne, drób, mięso
Kuchnia: azjatycka, chińska
Słowo kluczowe: lskrzydełka po azjatycku, skrzydełka z kurczaka, skrzydełka z piekarnika