½szklankiświeżych okruszków chlebaświeżą bułkę lub chleb pszenny posiekaj w malakserze/robocie kuchennym wyposażonym w ostrza do konsystencji okruszków
¼łyżeczkisoli
Dodatki
3pomarańcze
3łyżkimiodu
2łyżkiświeżo zagotowanej wody
jogurt grecki
Instrukcje
Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, piekarnik nagrzej do 180℃ (z termoobiegiem).
Do miski dodaj żółtka, cukier i cynamon. Ubijaj mikserem, aż masa zgęstnieje i będzie jasna i kremowa.
Dodaj posiekane orzechy oraz świeże okruszki i dobrze wymieszaj.
W drugiej misce ubij białka z solą na półsztywno (do miękkich wierzchołków).
Przełóż białka do orzechowej masy i całość delikatnie wymieszaj.
Przełóż masę do tortownicy, wyrównaj wierzch. Wstaw do piekarnika i piecz ok 30 minut, do suchego patyczka.
Gotowe ciasto przestudź w formie. Stygnąc może nieco opaść. Ostrym nożykiem przejedź wokół wewnętrznych ścianek tortownicy, aby łatwiej uwolnić ciasto, delikatnie oderwij papier ze spodu (uwaga, ciasto się nieco klei!).
Dodatki
Pomarańcze sparz. Delikatnie otrzyj skórkę do miseczki. Odkrój całą białą i gorzką część (albedo). Miąższ pokrój w cienkie plasterki. Do miseczki przełóż miód i gorącą wodę, dodaj skórkę i plasterki pomarańczy i delikatnie wymieszaj.Ciasto podaj z łyżką jogurtu greckiego i pomarańczami w miodowym syropie.
Uwagi
Alternatywne pomysły na dodatki:
Śliwki krótko duszone z cukrem trzcinowym, kardamonem i cynamonem + jogurt grecki.
Jogurt grecki z posiekanymi pistacjami i odrobiną wody różanej + konfitura z płatków róży.
Gałka lodów kawowych, tarta gorzka czekolada i lekko ubita śmietanka.
Śmietanka ubita z chałwą waniliową + pistacje i odrobina miodu.
Rodzaj: ciasto, deser
Kuchnia: angielska
Słowo kluczowe: ciasto orzechowe, ciasto z orzechami, cynamon, jesień, jesień w kuchni, jesienne ciasto, łatwe ciasto czekoladowe, orzechy