1łyżeczkaesencji waniliowejlub nasionka z ½ laski wanilii
Polewa
350-400gkwaśnej śmietany18%
1½łyżkidrobnego cukru
Instrukcje
Spód
Tortownicę bardzo dokładnie owiń od zewnątrz folią aluminiową na 2-3 warstwy (boki i spód). Ciasto będzie się piekło w kąpieli wodnej, więc musisz dobrze uszczelnić formę.
Ciasteczka dokładnie i drobno pokrusz. Dodaj stopione masło, skórkę pomarańczową, płatki z migdałów, kakao i cynamon. Całość dobrze wymieszaj.Masę wysyp na dno tortownicy i ugnieć z małym brzegiem, aby utworzyło spód ciasta. Można sobie pomóc spodem szklanki.Odłóż do zamrażarki, do schłodzenia, na czas przygotowywania masy serowej (lub do lodówki, jeśli przygotowujesz spód wcześniej).
Masa serowa
Włącz piekarnik, aby nagrzał się do 180℃. Zagotuj cały czajnik wody.
Ser kremowy i serek mascarpone przełóż do misy miksera. Dodaj cukier i ucieraj na małych obrotach kilka minut. Nie chcemy, żeby masa się napowietrzyła, jedynie, żeby składniki się dobrze połączyły.
Nie przerywając ucierania, dodawaj stopniowo jajka, żółtka i stopioną białą czekoladę.Na koniec dodaj skórkę otartą z pomarańczy, wanilię i całość wymieszaj.
Pieczenie
Wyjmij schłodzoną formę z lodówki lub zamrażarki. Wylej do niej masę serową i wyrównaj wierzch.Wstaw tortownicę z ciastem do większej formy lub brytfanki. Wstaw obie do piekarnika. Ostrożnie wlej zagotowaną wodę z czajnika do większej formy. Uważaj, żeby nie zalać sernika. Poziom wody powinien sięgać do ⅓-½ wysokości ciasta. Piecz przez 50 minut.
Polewa
Kwaśną śmietanę wymieszaj z cukrem.
Ostrożnie otwórz piekarnik (będzie dużo gorącej pary!). Wierzch sernika powinien być już dobrze ścięty. Ostrożnie wylej na niego kwaśną śmietanę i delikatnie rozprowadź.Piecz jeszcze ok 10 minut.Gotowy sernik wyjmij ostrożnie z piekarnika i z kąpieli wodnej. Uważaj na gorącą wodę. Odwiń warstwy folii aluminiowej i pozwól sernikowi wystygnąć w tortownicy, na kratce.Sernik najlepiej smakuje, kiedy po wystygnięciu spędzi trochę czasu w lodówce. Przed jedzeniem wyjmij go jednak wcześniej, żeby mógł się nieco ogrzać.
Author: Kasia
Rodzaj: ciasta, desery, wypieki
Kuchnia: angielska
Słowo kluczowe: kremowy sernik, sernik londyński, sernik pomarańczowy, świąteczny sernik