Cofnij

Knedle z morelami

Rewelacyjne, proste danie na lato. Delikatne ciasto i kwaskowate owoce. Pycha!
Servings 5

Sprzęt

  • praska do ziemniaków
  • duża miska
  • stolnica lub blat

Składniki

  • 1,5 kg ziemniaków typ kulinarny C (mączyste)
  • 200 g twarogu
  • 2 jajka
  • 450-500 g mąki pszennej
  • 42-45 małych moreli bez pestek
  • 20-23 łyżeczki cukru po ½ łyżeczki na morelę
  • 200 g masła
  • 2-3 łyżki bułki tartej

Instrukcje

  • Ziemniaki obierz, ugotuj do miękkości w osolonej wodzie, odcedź i pozwól odparować. Jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę i wystudź. (Możesz to zrobić dzień wcześniej, a zimne ziemniaki szczelnie przykryć, żeby nie wyschły )
  • Do zimnych ziemniaków przeciśnij przez praskę twaróg. Dodaj jajka, mąkę, sól i całość zagnieć na jednorodne, elastyczne ciasto. Jeśli będzie się za bardzo kleić do rąk, możesz delikatnie podsypać mąki.
  • Ciasto przenieś na stolnicę i podziel na kilka części, z każdej zrób gruby wałek, aby było łatwiej pracować. Po kolei odcinaj kawałek ciasta i spłaszczaj delikatnie ręką na posypanej mąką stolnicy. Kładź na nim połówkę moreli, w dziurę po pestce wsyp ½ łyżeczki cukru i przykryj drugą połówką. Delikatnie zalep brzegi ciasta i uformuj w kulkę.
    Ciasto, z którym nie pracujesz przykryj, żeby nie wyschło.
  • Gotowe knedle gotuj partiami we wrzącej wodzie, przez około 4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
  • Podczas gdy knedle się gotują roztop masło i delikatnie podsmaż w nim bułkę tartą, aż będzie złoto-brązowa. Kolejne porcje knedli polewaj masłem, żeby się nie skleiły.
Author: Kasia
Rodzaj: danie główne
Kuchnia: austriacka, niemiecka, polska
Słowo kluczowe: knedle, lato w kuchni, morele, suszone owoce, twaróg, ziemniaki