Ziemniaki obierz, ugotuj do miękkości w osolonej wodzie, odcedź i pozwól odparować. Jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę i wystudź. (Możesz to zrobić dzień wcześniej, a zimne ziemniaki szczelnie przykryć, żeby nie wyschły )
Do zimnych ziemniaków przeciśnij przez praskę twaróg. Dodaj jajka, mąkę, sól i całość zagnieć na jednorodne, elastyczne ciasto. Jeśli będzie się za bardzo kleić do rąk, możesz delikatnie podsypać mąki.
Ciasto przenieś na stolnicę i podziel na kilka części, z każdej zrób gruby wałek, aby było łatwiej pracować. Po kolei odcinaj kawałek ciasta i spłaszczaj delikatnie ręką na posypanej mąką stolnicy. Kładź na nim połówkę moreli, w dziurę po pestce wsyp ½ łyżeczki cukru i przykryj drugą połówką. Delikatnie zalep brzegi ciasta i uformuj w kulkę. Ciasto, z którym nie pracujesz przykryj, żeby nie wyschło. Gotowe knedle gotuj partiami we wrzącej wodzie, przez około 4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
Podczas gdy knedle się gotują roztop masło i delikatnie podsmaż w nim bułkę tartą, aż będzie złoto-brązowa. Kolejne porcje knedli polewaj masłem, żeby się nie skleiły.