Cofnij

Chicken tabaka (Tsiplenok tabaka) - kurczak smażony "na płasko" z masłem i ziołami

Cudownie soczysty i pachnący świeżymi ziołami kurczak, smażony powoli, pod obciążeniem.

Sprzęt

  • 1 duża patelnia z grubym dnem
  • 1 nieco mniejsza, ciężka patelnia
  • obciążniki - np żeliwne naczynie, garnek z wodą etc
  • ostry nóż lub nożyce do drobiu
  • papier do pieczenia krążek o średnicy trochę większej, niż duża patelnia
  • deska do krojenia

Składniki

  • 2 małe kurczaki ew 1 średni
  • 4 ząbki czosnku przeciśnięte lub drobno posiekane
  • 40 g masła
  • 1 łyżka oleju
  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne lub więcej, do smaku
  • sól
  • 2 łyżki mieszanki świeżych, posiekanych ziół: pietruszki, estragonu, bazylii, koperku

Instrukcje

  • Kurczaki umyj, osusz, rozetnij wzdłuż kręgosłupa nożycami, lub ostrym nożem. Odwróć rozcięciem do dołu i rozpłaszcz ręką, naciskając na wysokości mostka.
  • Natrzyj czosnkiem i obficie posyp pieprzem i solą, z obu stron.
  • W większej patelni rozgrzej masło i oliwę na średniej mocy palnika. Przełóż kurczaki rozciętą stroną do dołu (piersi do góry) i smaż przez 3-4 minuty, aż kości ładnie zbrązowieją - do doda potrawie dużo smaku! Nie pomijaj tego kroku. W dalszej części smażenia, kurczak będzie się smażył z drugiej strony, bez odwracania, więc to ważne, żeby ta strona też ładnie złapała kolor.
  • Przekręć kurczaki piersiami do dołu. Przykryj szczelnie krążkiem wyciętego pergaminu (zatrzyma wilgoć i kurczak będzie super soczysty). Na górą połóż mniejszą patelnię i dobrze obciąż żeliwnym naczyniem, garnkiem z wodą. Smaż przez kolejne 5-6 minut.
    Niektóre stare przepisu wspominają tu o ciężkich cegłach lub nawet starych żeliwnych żelazkach!
  • Zmniejsz moc palnika na minimum i smaż przez około pół godziny. Po 25 minutach ostrożne odchyl papier (gorąca para!) i sprawdź, czy kurczaki są prawie gotowe - po nakłuciu, wypływający sok powinien być przezroczysty. Jeśli tak nie jest, przykryj kurczaki i smaż dalej, aż ich mięso będzie gotowe.
    Możesz również spróbować ruszyć nóżką - kiedy kurczak będzie gotowy, powinna łatwo odchodzić od reszty.
  • Kiedy kurczaki pięknie się usmażą, przełóż je piersiami do góry na półmisek, w którym będziesz je podawać i pozwól odpocząć kilka minut, aż krążące soki się uspokoją. Na patelni powinno być sporo maślanego sosu. Wrzuć do niego posiekane świeże zioła i podsmażaj przez 1-2 minuty.
  • Polej mięso aromatycznym maślano-ziołowym sosem i podawaj!
Rodzaj: danie główne
Kuchnia: gruzińska
Słowo kluczowe: kurczak, kurczak smażony, kurczak w ziołach, tsiplenok tabaka