Cofnij

Burrata z fasolką, boćwiną i pomidorami

Pyszna letnia przekąska, lub pomysł na lekki lunch

Sprzęt

  • patelnia

Składniki

  • 2 kule burraty
  • mały pęczek boćwiny
  • 2 średnie mięsiste pomidory
  • garść fasolki szparagowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz, cukier

Instrukcje

  • Burratę wyjmij z lodówki i ogrzej. Powinna mieć temperaturę pokojową
  • Fasolkę umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Boćwinę umyj i pokrój dość drobno - osobno ogonki i liście. Pomidory umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Czosnek przeciśnij przez praskę.
  • Fasolkę włóż do garnka, dodaj kilka łyżek wody, przykryj pokrywką i duś do miękkości na niewielkim ogniu przez ok 10 minut. Odcedź.
  • Na patelni rozgrzej masło, dodaj ogonki, następnie czosnek i smaż na średnim ogniu przez kilka minut. Dodaj listki, podsmaż przez chwilę i dołóż pomidory. Skręć ogień i pozwól całości poddusić się przez kilka minut.
    Dodaj fasolkę szparagową i dobrze dopraw całość pieprzem, solą i ok pół łyżeczki cukru.
    Jeśli pomidory puszczą zbyt dużo soku, możesz dodać trochę bułki tartej, która ładnie zagęści sos.
  • Na talerzu rozkrój i rozłóż burraty - będą stanowić dolną warstwę. Wyłóż na nie warzywa z sosem i od razu podawaj.
    Idealnie smakuje z ciabatta lub dobrą bagietką, którą zbierzesz sos. :)
Author: Kasia
Rodzaj: danie główne, lunch, przekąska
Słowo kluczowe: boćwina, burrata, fasolka, pomidory