Aromatyczne udka z kurczaka z fenkułem, cytrynami i czosnkiem
Pachnące cytrusami i czosnkiem, soczyste udka z kurczaka. Delikatny fenkuł, genialny sosik - bajka!
Czas przygotowania 15 minutyminut
Czas gotowania 1 godzinagodzinę
Sprzęt
duża głęboka blaszka lub naczynie do zapiekania
nóż
deska do krojenia
Składniki
10udek z kurczaka
2bulwyfenkułu
2cytryny
1główkaczosnku
2-3łyżkiwymieszanych przypraw: kumin, chilli, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, goździki, czosnek suszony, pieprz, sólszczegóły w przepisie poniżej
Instrukcje
Nagrzej piekarnik do 200 ℃. Jeśli używasz blaszki możesz wyłożyć ją papierem do pieczenia.
Fenkuły i cytryny umyj i pokrój w plastry. Główkę czosnku przekrój w poprzek, nie obieraj.
Przygotuj mieszankę przypraw. Podaję składniki, ale proporcje możesz dopasować samodzielnie. Ziele angielskie, kumin i goździki powinny być zmielone, lub utarte w moździerzu. Nie bój się dodać więcej ziela angielskiego i gałki muszkatołowej - świetnie pasują do kurczaka, cytryn i lekko anyżowego fenkułu. Nie szalej za to z goździkami - 3 powinny wystarczyć. Gotową mieszanką natrzyj udka kurczaka z obu stron.
Na spód blaszki, lub naczynia wyłóż plastry fenkułów. Pomiędzy poukładaj plastry cytryn i kawałki czosnku. Dodaj odrobinę wody.Na tym poukładaj udka z kurczaka, skórką do góry.
Piecz około 45 minut, góra-dół (każdy piekarnik jest inny, więc sprawdź po 40 minutach). Gotowy kurczak będzie apetycznie przyrumieniony, z chrupiąca skórką, a w naczyniu powinno zebrać się dużo złotego, aromatycznego sosu.
Rodzaj: danie główne
Kuchnia: bliskowschodnia
Słowo kluczowe: cytrynowy kurczak, cytryny, czosnek, fenkuł, koper włoski, kurczak, kurczak z fenkułam cytrynami, pieczone udka z kurczaka, udka kurczaka z fenkułem i cytrynami