Cofnij

Aromatyczne udka z kurczaka z fenkułem, cytrynami i czosnkiem

Pachnące cytrusami i czosnkiem, soczyste udka z kurczaka. Delikatny fenkuł, genialny sosik - bajka!
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 1 godzina

Sprzęt

  • duża głęboka blaszka lub naczynie do zapiekania
  • nóż
  • deska do krojenia

Składniki

  • 10 udek z kurczaka
  • 2 bulwy fenkułu
  • 2 cytryny
  • 1 główka czosnku
  • 2-3 łyżki wymieszanych przypraw: kumin, chilli, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, goździki, czosnek suszony, pieprz, sól szczegóły w przepisie poniżej

Instrukcje

  • Nagrzej piekarnik do 200 ℃. Jeśli używasz blaszki możesz wyłożyć ją papierem do pieczenia.
  • Fenkuły i cytryny umyj i pokrój w plastry. Główkę czosnku przekrój w poprzek, nie obieraj.
  • Przygotuj mieszankę przypraw. Podaję składniki, ale proporcje możesz dopasować samodzielnie. Ziele angielskie, kumin i goździki powinny być zmielone, lub utarte w moździerzu. Nie bój się dodać więcej ziela angielskiego i gałki muszkatołowej - świetnie pasują do kurczaka, cytryn i lekko anyżowego fenkułu. Nie szalej za to z goździkami - 3 powinny wystarczyć.
    Gotową mieszanką natrzyj udka kurczaka z obu stron.
  • Na spód blaszki, lub naczynia wyłóż plastry fenkułów. Pomiędzy poukładaj plastry cytryn i kawałki czosnku. Dodaj odrobinę wody.
    Na tym poukładaj udka z kurczaka, skórką do góry.
  • Piecz około 45 minut, góra-dół (każdy piekarnik jest inny, więc sprawdź po 40 minutach). Gotowy kurczak będzie apetycznie przyrumieniony, z chrupiąca skórką, a w naczyniu powinno zebrać się dużo złotego, aromatycznego sosu.
Rodzaj: danie główne
Kuchnia: bliskowschodnia
Słowo kluczowe: cytrynowy kurczak, cytryny, czosnek, fenkuł, koper włoski, kurczak, kurczak z fenkułam cytrynami, pieczone udka z kurczaka, udka kurczaka z fenkułem i cytrynami