Cofnij

Amerykańskie pancakes na maślance

Leciutkie, puszyste i proste w przygotowaniu. Idealne na śniadanie z owocami i bitą śmietaną, lub na słono- z jajkami i bekonem. Amerykańka klasyka.
Servings 4
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 30 minuty
Łączny czas 40 minuty

Sprzęt

  • 1 duża miska
  • rózga/trzepaczka
  • patelnia
  • mikrofalówka lub rondelek do roztopienia masła
  • miarki szklanka = 250ml, łyżka = 15ml, łyżeczka = 5ml

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczki sody oczyszczonej
  • łyżeczki soli
  • szklanki maślanki
  • 2 jajka duże
  • 3 łyżki masła

Instrukcje

  • Pamiętaj, żeby składniki miały temperaturę pokojową. Wyjmij je wcześniej z lodówki, aby się ogrzały, lub podgrzej lekko w mikrofalówce (maślanka). Masło stop w mikrofalówce, lub w rondelku i ostudź do temperatury pokojowej.
  • Do dużej miski dodaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dobrze wymieszaj rózgą i zrób w środku dołek.
  • W to wgłębienie wlej maślankę, roztopione masło i wbij całe jajka.
  • Delikatnie i niedokładnie wymieszaj rózgą wszystkie składniki. Bardzo ważne jest, żeby nie połączyć składników zbyt dokładnie. Aby panacakes były delikatne, potrzebujesz "nieporządnego", grudełkowatego ciasta!
  • Na patelni rozgrzej nieco oleju lub masła. Nakładaj porcjami ciasto, ok. ⅓ szklanki, lub mniej na sztukę (ja wolę mniejsze naleśniki). Smaż aż spód się ładnie zarumieni a na powierzchni pojawią się bąbelki, jakieś 3-4 minuty. Przewróć i dosmażaj na drugiej stronie, aż pancakes będą pięknie wyrośnięte i złoto-brązowe.
  • Już usmażone pancakes trzymaj w cieple, na przykład w lekko ogrzanym piekarniku, podczas gdy będziesz smażyć kolejne porcje ciasta. Gotowe pancakes są pyszne w każdej wersji: posypane cukrem pudrem, z dżemem, z dodatkiem truskawek, borówek i bitej śmietany. Idealnie smakują też w klasycznym amerykańskim wydaniu, z odrobiną masła, smażonymi jajkami, bekonem i syropem klonowym.
Rodzaj: śniadanie/brunch
Kuchnia: amerykańska
Słowo kluczowe: amerykańskie pancakes, maślanka, naleśniki, śniadanie