Udka z kurczaka w pikantnym miodowo- maślanym sosie z wędzonym boczkiem

43
RODZINNY OBIAD
Udka z kurczaka owinięte wędzonym boczkiem i upieczone w aromatycznym, pikantnym sosie miodowo-maślanym. Idealne z ryżem i lekką sałatką!

Udka z kurczaka, stopione masło, słodki miód, ogniste chilli i aromatyczny boczek, czyli wszystko, co dobre połączone w jednym daniu!

Możesz swobodnie dopasowywać ostrość dania do własnego smaku dodając więcej, lub mniej chilli. Możesz też zastąpić je dodając nieco sosu Sriracha lub Tabasco. 

Udka z kurczaka w pikantnym miodzie, według tego przepisu są bardzo proste i szybkie do przygotowania. Świetnie pasują na przykład do ryżu ugotowanego z kilkoma goździkami i kardamonem i lekkiej sałatki.

A ten sosik… palce lizać!

Polecam!

Udka z kurczaka w pikantnym miodzie z wędzonym boczkiem

Udka w aromatycznym, pikantnym sosie miodowo-maślanym
Servings 4 porcje
Łączny czas 1 godzina

Sprzęt

  • miarki;  szklanka = 250ml, łyżka = 15ml, łyżeczka = 5ml
  • naczynie do zapiekania
  • folia aluminiowa
  • mały rondelek

Składniki

  • 1 kg udek z kurczaka ze skórą, bez kości, ok 9-10 sztuk
  • 9-10 plastrów wędzonego boczku tyle, ile udek
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • 100 g masła
  • ½ szklanki miodu
  • ⅔-1 łyżka mielonego chilli lub ok 1-1½ łyżeczki ostrego sosu lub ok 1 łyżeczki pieprzy cayenne – do smaku
  • 1 łyżka soku z cytryny

Instrukcje

  • Piekarnik nagrzej do 190℃
    Do małego rondelka przełóż miód, masło i chilli. Podgrzewaj na niewielkim ogniu przez kilka minut mieszając, aż masło i miód roztopią się i naciągną smakiem i aromatem chilli. Odstaw.
  • Udka z kurczaka umyj, dobrze osusz i posyp solą, czosnkiem i papryką. Każde z udek owiń ściśle w pasek boczku i ułóż obok siebie w żaroodpornym naczyniu.
  • Udka polej przygotowanym wcześniej pikantnym miodem. Przykryj naczynie folią aluminiową i piecz przez około 30 minut.
  • Po tym czasie zdejmij folię, polej dokładnie udka sosem powstałym przy pieczeniu. Piecz jeszcze ok 5-10 minut w 200℃, bez folii, aby skórka i bekon stały się brązowe i chrupiące.
  • Gotowe udka skrop sokiem z cytryny.
Author: Kasia
Rodzaj: danie główne, drób, mięso
Słowo kluczowe: kurczak z bekonem, kurczak z miodem, pieczone udka z kurczaka, pikantny miodowy kurczak

Spodobał Ci się przepis?

Daj znać, jak wyglądają efekty Twojej pracy! Zostaw komentarz poniżej, lub otaguj @brodzka na Instagramie, z hashtagiem #corobikasia #Cottage13

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Like
Close
Your custom text © Copyright 2020. All rights reserved.
Close