Udka z kurczaka, stopione masło, słodki miód, ogniste chilli i aromatyczny boczek, czyli wszystko, co dobre połączone w jednym daniu!
Możesz swobodnie dopasowywać ostrość dania do własnego smaku dodając więcej, lub mniej chilli. Możesz też zastąpić je dodając nieco sosu Sriracha lub Tabasco.
Udka z kurczaka w pikantnym miodzie, według tego przepisu są bardzo proste i szybkie do przygotowania. Świetnie pasują na przykład do ryżu ugotowanego z kilkoma goździkami i kardamonem i lekkiej sałatki.
A ten sosik… palce lizać!
Polecam!
Udka z kurczaka w pikantnym miodzie z wędzonym boczkiem
Udka w aromatycznym, pikantnym sosie miodowo-maślanym
Servings 4 porcje
Łączny czas 1 godzina godzinę
Sprzęt
- miarki; szklanka = 250ml, łyżka = 15ml, łyżeczka = 5ml
- naczynie do zapiekania
- folia aluminiowa
- mały rondelek
Składniki
- 1 kg udek z kurczaka ze skórą, bez kości, ok 9-10 sztuk
- 9-10 plastrów wędzonego boczku tyle, ile udek
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- 100 g masła
- ½ szklanki miodu
- ⅔-1 łyżka mielonego chilli lub ok 1-1½ łyżeczki ostrego sosu lub ok 1 łyżeczki pieprzy cayenne – do smaku
- 1 łyżka soku z cytryny
Instrukcje
- Piekarnik nagrzej do 190℃Do małego rondelka przełóż miód, masło i chilli. Podgrzewaj na niewielkim ogniu przez kilka minut mieszając, aż masło i miód roztopią się i naciągną smakiem i aromatem chilli. Odstaw.
- Udka z kurczaka umyj, dobrze osusz i posyp solą, czosnkiem i papryką. Każde z udek owiń ściśle w pasek boczku i ułóż obok siebie w żaroodpornym naczyniu.
- Udka polej przygotowanym wcześniej pikantnym miodem. Przykryj naczynie folią aluminiową i piecz przez około 30 minut.
- Po tym czasie zdejmij folię, polej dokładnie udka sosem powstałym przy pieczeniu. Piecz jeszcze ok 5-10 minut w 200℃, bez folii, aby skórka i bekon stały się brązowe i chrupiące.
- Gotowe udka skrop sokiem z cytryny.
Author: Kasia
Rodzaj: danie główne, drób, mięso
Słowo kluczowe: kurczak z bekonem, kurczak z miodem, pieczone udka z kurczaka, pikantny miodowy kurczak
Spodobał Ci się przepis?
Daj znać, jak wyglądają efekty Twojej pracy! Zostaw komentarz poniżej, lub otaguj @brodzka na Instagramie, z hashtagiem #corobikasia #Cottage13