1kgudek z kurczakaze skórą, bez kości, ok 9-10 sztuk
9-10plastrówwędzonego boczkutyle, ile udek
½łyżeczkisoli
1łyżeczkagranulowanego czosnku
½łyżeczkisłodkiej papryki
100gmasła
½szklankimiodu
⅔-1łyżkamielonego chilli lub ok 1-1½ łyżeczki ostrego sosu lub ok 1 łyżeczki pieprzy cayenne - do smaku
1łyżkasoku z cytryny
Instrukcje
Piekarnik nagrzej do 190℃Do małego rondelka przełóż miód, masło i chilli. Podgrzewaj na niewielkim ogniu przez kilka minut mieszając, aż masło i miód roztopią się i naciągną smakiem i aromatem chilli. Odstaw.
Udka z kurczaka umyj, dobrze osusz i posyp solą, czosnkiem i papryką. Każde z udek owiń ściśle w pasek boczku i ułóż obok siebie w żaroodpornym naczyniu.
Udka polej przygotowanym wcześniej pikantnym miodem. Przykryj naczynie folią aluminiową i piecz przez około 30 minut.
Po tym czasie zdejmij folię, polej dokładnie udka sosem powstałym przy pieczeniu. Piecz jeszcze ok 5-10 minut w 200℃, bez folii, aby skórka i bekon stały się brązowe i chrupiące.
Gotowe udka skrop sokiem z cytryny.
Author: Kasia
Rodzaj: danie główne, drób, mięso
Słowo kluczowe: kurczak z bekonem, kurczak z miodem, pieczone udka z kurczaka, pikantny miodowy kurczak