Cofnij

Udka z kurczaka w pikantnym miodzie z wędzonym boczkiem

Udka w aromatycznym, pikantnym sosie miodowo-maślanym
Servings 4 porcje
Łączny czas 1 godzina

Sprzęt

  • miarki;  szklanka = 250ml, łyżka = 15ml, łyżeczka = 5ml
  • naczynie do zapiekania
  • folia aluminiowa
  • mały rondelek

Składniki

  • 1 kg udek z kurczaka ze skórą, bez kości, ok 9-10 sztuk
  • 9-10 plastrów wędzonego boczku tyle, ile udek
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • 100 g masła
  • ½ szklanki miodu
  • ⅔-1 łyżka mielonego chilli lub ok 1-1½ łyżeczki ostrego sosu lub ok 1 łyżeczki pieprzy cayenne - do smaku
  • 1 łyżka soku z cytryny

Instrukcje

  • Piekarnik nagrzej do 190℃
    Do małego rondelka przełóż miód, masło i chilli. Podgrzewaj na niewielkim ogniu przez kilka minut mieszając, aż masło i miód roztopią się i naciągną smakiem i aromatem chilli. Odstaw.
  • Udka z kurczaka umyj, dobrze osusz i posyp solą, czosnkiem i papryką. Każde z udek owiń ściśle w pasek boczku i ułóż obok siebie w żaroodpornym naczyniu.
  • Udka polej przygotowanym wcześniej pikantnym miodem. Przykryj naczynie folią aluminiową i piecz przez około 30 minut.
  • Po tym czasie zdejmij folię, polej dokładnie udka sosem powstałym przy pieczeniu. Piecz jeszcze ok 5-10 minut w 200℃, bez folii, aby skórka i bekon stały się brązowe i chrupiące.
  • Gotowe udka skrop sokiem z cytryny.
Author: Kasia
Rodzaj: danie główne, drób, mięso
Słowo kluczowe: kurczak z bekonem, kurczak z miodem, pieczone udka z kurczaka, pikantny miodowy kurczak