Udka z kurczaka pieczone na cytrynach i czosnku – na rodzinny obiad

833
RODZINNY OBIAD
Wspaniałe udka z kurczaka pieczone na cytrynach i czosnku. Pyszne, proste do wykonania danie, idealne na rodzinny obiad.

Zaledwie kilka składników, banalnie proste przygotowanie, a jaki wspaniały efekt! Kurczak, cytryny i czosnek to klasyczne i genialne połączenie. Aromatyczne danie, które kojarzy mi się z letnim obiadem w słoneczne popołudnie.

Przepis jest na dużą porcję, więc sprawdzi się dla większego grona biesiadników, lub jeśli lubisz gotować raz na kilka dni.

Udka kurczaka pieczone na cytrynach i czosnku – na rodzinny obiad

Prosty przepis na aromatyczne udka z kurczaka, które smakują cytrynami i czosnkiem oraz (prawie) same się robią.
Servings 6 osób
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 45 minuty

Sprzęt

  • duża blacha do pieczenia lub duże naczynie do zapiekania na tyle duże, żeby udka były ułożone w jednej warstwie
  • deska do krojenia
  • nóż

Składniki

  • kg udek z kurczaka, z kością i skórą ok 12szt
  • 2 cytryny duże
  • 2 całe główki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • tymianek opcjonalnie

Instrukcje

  • Przygotuj składniki: kurczaka opłucz i osusz papierowym ręcznikiem, cytryny dokładnie umyj i pokrój na dość grube plasterki (ok ½cm), całe główki czosnku przekrój w poprzek na pół. Część ząbków się oddzieli, ale nie przejmuj się tym.
  • Piekarnik nagrzej do 180℃. Głęboką blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Szklanej formy nie musisz, ale możesz.
  • Na dnie blaszki/formy rozłóż plasterki cytryny, między nimi poukładaj równomiernie czosnek.
  • Udka kurczaka posyp solą i pieprzem z każdej strony. Rozłóż na warstwie cytryn i czosnku, skórką do góry. Całość skrop oliwą z oliwek.
  • Piecz bez przykrycia przez około 30 minut, po czym zwiększ temperaturę do 220℃ i piecz przez kolejne 10- 15 minut, aż skórki ładnie się przypieką. Każdy piekarnik jest inny, więc może się zdarzyć, że szczególnie duże udka będą porzebowaly nieco dłużej posiedzieć w niższej temperaturze.
  • Poczekaj chwilę z podaniem, aż soki w udkach się uspokoją. Na dnie naczynia zbierze się pyszny cytrynowo-czosnkowy sos, który jest genialny do polania pieczonych ziemniaków, lub po prostu, do wytarcia kromką dobrego pieczywa.
Author: Kasia
Rodzaj: danie główne, drób, mięso
Słowo kluczowe: cytrynowy kurczak, cytryny, czosnek, pieczone udka, pieczony kurczak, udka z kurczaka

Spodobał Ci się przepis?

Daj znać, jak wyglądają efekty Twojej pracy! Zostaw komentarz poniżej, lub otaguj @brodzka na Instagramie, z hashtagiem #corobikasia #Cottage13

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Like
Close
Your custom text © Copyright 2020. All rights reserved.
Close