Skrzydełka takie, że palce lizać!
Bardzo proste w przygotowaniu. Chwila w marynacie, a potem już piekarnik robi całą resztę.
Są klejące, są pachnące przyprawą 5 smaków, czosnkiem i sezamem. Są rewelacyjne!
Pieczone skrzydełka w azjatyckim stylu
Rewelacyjne, klejące, super aromatyczne skrzydełka, które rozpadają się w ustach
Sprzęt
- 1 miska
- 1-2 blachy do piekarnika
- papier do pieczenia
- ostry nóż
Składniki
- 1½ kg skrzydełek z kurczaka
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki sosu ostrygowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- ¼ szklanki białego wina, półsłodkiego lub bulionu / wody
- 3 łyżki cukru trzcinowego lub miodu
- ¼ szklanki ketchupu lub passaty
- 4-5 ząbków czosnku drobno posiekanego
- 2-3 cm kawałek świeżego imbiru obranego i startego/posiekanego
- 1½ łyżeczki przyprawy 5 smaków
Do podania
- pokrojona dymka, nasiona sezamu opcjonalnie
Instrukcje
- Umyj skrzydełka. Odetnij cienkie końcówki. Możesz je zamrozić i użyć do wywaru.Pozostałe skrzydełka podziel na dwie części tnąc wzdłuż stawu.
- Wszystkie składniki marynaty wymieszaj dobrze w dużej misce. Dodaj pokrojone skrzydełka i wymieszaj, zwracając uwagę, aby każde skrzydełko dokładnie pokryło się marynatąOdstaw na 15-20 minut. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180℃ i wyłóż blachy papierem do pieczenia
- Skrzydełka otrząsaj z namiaru marynaty i układaj na blachach, uważając, żeby nie robić zbytniego tłoku.
- Piecz przez 50 minut. W połowie pieczenia posmaruj skrzydełka jeszcze raz pozostałą marynatą
- Gotowe skrzydełka będą klejące i pięknie ciemno-brązowe a mięso powinno bez problemu odpadać od kości
- Dla lepszego efektu posyp upieczone skrzydełka posiekaną dymką i nasionami sezamu
Rodzaj: danie główne, drób, mięso
Kuchnia: azjatycka, chińska
Słowo kluczowe: lskrzydełka po azjatycku, skrzydełka z kurczaka, skrzydełka z piekarnika
Spodobał Ci się przepis?
Daj znać, jak wyglądają efekty Twojej pracy! Zostaw komentarz poniżej, lub otaguj @brodzka na Instagramie, z hashtagiem #corobikasia #Cottage13