Odświętny pomarańczowy sernik londyński

63
PEWNIAK
Londyński elegant! Pachnący pomarańczami, super kremowy sernik. Idealny na wyjątkowe okazje.

To przepis, z którego jestem bardzo dumna. 

Serniczek poezja – delikatny i wspaniale kremowy, dzięki pieczeniu w kąpieli wodnej.

Dodatek mascarpone i białej czekolady podkreślają wyjątkowy, odświętny smak. Całości dopełnia elegancka warstwa śmietankowej polewy.

Kiedyś nie lubiłam serników, dopiero „Londyńczyk” mnie w sobie rozkochał, no i przepadłam. 

Bardzo polecam!

Londyński sernik pomarańczowy

Delikatny i kremowy sernik pachnący pomarańczami
Czas przygotowania 20 minuty
Czas gotowania 1 godzina

Sprzęt

  • mikser stacjonarny lub mikser ręczny z końcówką do ubijania
  • tarka
  • tortownica ok 23 cm Ø
  • folia aluminiowa
  • szczelna forma lub brytfanka z wysokim brzegiem o większej średnicy, niż tortownica
  • miarki;  szklanka = 250ml, łyżka = 15ml, łyżeczka = 5ml

Składniki

Spód

  • 150 g ciasteczek półsłodkich np owsiane, holenderskie
  • 70 g masła stopionego
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy drobno posiekanej
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • ½ łyżeczki gorzkiego kakao
  • ¼ łyżeczki cynamonu lub przyprawy piernikowej, opcjonalnie

Masa serowa

  • 550 g kremowego serka w temperaturze pokojowej
  • 250 g mascarpone w temperaturze pokojowej
  • 3 jajka duże
  • 3 żółtka
  • 100 g drobnego cukru
  • 200 g białej czekolady stopionej
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej lub nasionka z ½ laski wanilii

Polewa

  • 350-400 g kwaśnej śmietany 18%
  • łyżki drobnego cukru

Instrukcje

Spód

  • Tortownicę bardzo dokładnie owiń od zewnątrz folią aluminiową na 2-3 warstwy (boki i spód). Ciasto będzie się piekło w kąpieli wodnej, więc musisz dobrze uszczelnić formę.
  • Ciasteczka dokładnie i drobno pokrusz. Dodaj stopione masło, skórkę pomarańczową, płatki z migdałów, kakao i cynamon. Całość dobrze wymieszaj.
    Masę wysyp na dno tortownicy i ugnieć z małym brzegiem, aby utworzyło spód ciasta. Można sobie pomóc spodem szklanki.
    Odłóż do zamrażarki, do schłodzenia, na czas przygotowywania masy serowej (lub do lodówki, jeśli przygotowujesz spód wcześniej).

Masa serowa

  • Włącz piekarnik, aby nagrzał się do 180℃. Zagotuj cały czajnik wody.
  • Ser kremowy i serek mascarpone przełóż do misy miksera. Dodaj cukier i ucieraj na małych obrotach kilka minut. Nie chcemy, żeby masa się napowietrzyła, jedynie, żeby składniki się dobrze połączyły.
  • Nie przerywając ucierania, dodawaj stopniowo jajka, żółtka i stopioną białą czekoladę.
    Na koniec dodaj skórkę otartą z pomarańczy, wanilię i całość wymieszaj.

Pieczenie

  • Wyjmij schłodzoną formę z lodówki lub zamrażarki. Wylej do niej masę serową i wyrównaj wierzch.
    Wstaw tortownicę z ciastem do większej formy lub brytfanki. Wstaw obie do piekarnika. Ostrożnie wlej zagotowaną wodę z czajnika do większej formy. Uważaj, żeby nie zalać sernika. Poziom wody powinien sięgać do ⅓-½ wysokości ciasta. Piecz przez 50 minut.

Polewa

  • Kwaśną śmietanę wymieszaj z cukrem.
  • Ostrożnie otwórz piekarnik (będzie dużo gorącej pary!). Wierzch sernika powinien być już dobrze ścięty. Ostrożnie wylej na niego kwaśną śmietanę i delikatnie rozprowadź.
    Piecz jeszcze ok 10 minut.
    Gotowy sernik wyjmij ostrożnie z piekarnika i z kąpieli wodnej. Uważaj na gorącą wodę. Odwiń warstwy folii aluminiowej i pozwól sernikowi wystygnąć w tortownicy, na kratce.
    Sernik najlepiej smakuje, kiedy po wystygnięciu spędzi trochę czasu w lodówce. Przed jedzeniem wyjmij go jednak wcześniej, żeby mógł się nieco ogrzać.
Author: Kasia
Rodzaj: ciasta, desery, wypieki
Kuchnia: angielska
Słowo kluczowe: kremowy sernik, sernik londyński, sernik pomarańczowy, świąteczny sernik

Spodobał Ci się przepis?

Daj znać, jak wyglądają efekty Twojej pracy! Zostaw komentarz poniżej, lub otaguj @brodzka na Instagramie, z hashtagiem #corobikasia #Cottage13

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Like
Close
Your custom text © Copyright 2020. All rights reserved.
Close