To przepis, z którego jestem bardzo dumna.
Serniczek poezja – delikatny i wspaniale kremowy, dzięki pieczeniu w kąpieli wodnej.
Dodatek mascarpone i białej czekolady podkreślają wyjątkowy, odświętny smak. Całości dopełnia elegancka warstwa śmietankowej polewy.
Kiedyś nie lubiłam serników, dopiero „Londyńczyk” mnie w sobie rozkochał, no i przepadłam.
Bardzo polecam!
Londyński sernik pomarańczowy
Delikatny i kremowy sernik pachnący pomarańczami
Czas przygotowania 20 minuty minut
Czas gotowania 1 godzina godzinę
Sprzęt
- mikser stacjonarny lub mikser ręczny z końcówką do ubijania
- tarka
- tortownica ok 23 cm Ø
- folia aluminiowa
- szczelna forma lub brytfanka z wysokim brzegiem o większej średnicy, niż tortownica
- miarki; szklanka = 250ml, łyżka = 15ml, łyżeczka = 5ml
Składniki
Spód
- 150 g ciasteczek półsłodkich np owsiane, holenderskie
- 70 g masła stopionego
- 2 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy drobno posiekanej
- 3 łyżki płatków migdałowych
- ½ łyżeczki gorzkiego kakao
- ¼ łyżeczki cynamonu lub przyprawy piernikowej, opcjonalnie
Masa serowa
- 550 g kremowego serka w temperaturze pokojowej
- 250 g mascarpone w temperaturze pokojowej
- 3 jajka duże
- 3 żółtka
- 100 g drobnego cukru
- 200 g białej czekolady stopionej
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 1 łyżeczka esencji waniliowej lub nasionka z ½ laski wanilii
Polewa
- 350-400 g kwaśnej śmietany 18%
- 1½ łyżki drobnego cukru
Instrukcje
Spód
- Tortownicę bardzo dokładnie owiń od zewnątrz folią aluminiową na 2-3 warstwy (boki i spód). Ciasto będzie się piekło w kąpieli wodnej, więc musisz dobrze uszczelnić formę.
- Ciasteczka dokładnie i drobno pokrusz. Dodaj stopione masło, skórkę pomarańczową, płatki z migdałów, kakao i cynamon. Całość dobrze wymieszaj.Masę wysyp na dno tortownicy i ugnieć z małym brzegiem, aby utworzyło spód ciasta. Można sobie pomóc spodem szklanki.Odłóż do zamrażarki, do schłodzenia, na czas przygotowywania masy serowej (lub do lodówki, jeśli przygotowujesz spód wcześniej).
Masa serowa
- Włącz piekarnik, aby nagrzał się do 180℃. Zagotuj cały czajnik wody.
- Ser kremowy i serek mascarpone przełóż do misy miksera. Dodaj cukier i ucieraj na małych obrotach kilka minut. Nie chcemy, żeby masa się napowietrzyła, jedynie, żeby składniki się dobrze połączyły.
- Nie przerywając ucierania, dodawaj stopniowo jajka, żółtka i stopioną białą czekoladę.Na koniec dodaj skórkę otartą z pomarańczy, wanilię i całość wymieszaj.
Pieczenie
- Wyjmij schłodzoną formę z lodówki lub zamrażarki. Wylej do niej masę serową i wyrównaj wierzch.Wstaw tortownicę z ciastem do większej formy lub brytfanki. Wstaw obie do piekarnika. Ostrożnie wlej zagotowaną wodę z czajnika do większej formy. Uważaj, żeby nie zalać sernika. Poziom wody powinien sięgać do ⅓-½ wysokości ciasta. Piecz przez 50 minut.
Polewa
- Kwaśną śmietanę wymieszaj z cukrem.
- Ostrożnie otwórz piekarnik (będzie dużo gorącej pary!). Wierzch sernika powinien być już dobrze ścięty. Ostrożnie wylej na niego kwaśną śmietanę i delikatnie rozprowadź.Piecz jeszcze ok 10 minut.Gotowy sernik wyjmij ostrożnie z piekarnika i z kąpieli wodnej. Uważaj na gorącą wodę. Odwiń warstwy folii aluminiowej i pozwól sernikowi wystygnąć w tortownicy, na kratce.Sernik najlepiej smakuje, kiedy po wystygnięciu spędzi trochę czasu w lodówce. Przed jedzeniem wyjmij go jednak wcześniej, żeby mógł się nieco ogrzać.
Author: Kasia
Rodzaj: ciasta, desery, wypieki
Kuchnia: angielska
Słowo kluczowe: kremowy sernik, sernik londyński, sernik pomarańczowy, świąteczny sernik
Spodobał Ci się przepis?
Daj znać, jak wyglądają efekty Twojej pracy! Zostaw komentarz poniżej, lub otaguj @brodzka na Instagramie, z hashtagiem #corobikasia #Cottage13