Udka z kurczaka pieczone z fenkułem, czosnkiem i cytrynami

659
RODZINNY OBIAD
Aromatyczne i soczyste udka z kurczaka pieczone plastrami fenkułu, cytryn i czosnku. Świetne na rodzinny obiad!

To kolejny przepis, gdzie z kilku prostych składników powstaje wspaniałe, aromatyczne danie. Fenkuł, cytryny i czosnek układamy na spodzie blaszki. Na to natarte przyprawami udka z kurczaka i… tyle!

Efekt końcowy jest rewelacyjny – kurczak ma chrupiącą skórkę, a dzięki temu, że piekł się na fenkule i cytrynach, mięso jest idealnie soczyste. Sam fenkuł jest delikatny i mięciutki. Nie zapominajmy, że w bonusie dostajesz dużo pysznego sosu, który idealnie nadaje się do zagarniania kromką dobrego chleba na zakwasie.

Przepis jest na dużą porcję, więc sprawdzi się na rodzinny obiad, lub jeśli lubisz gotować raz na kilka dni.

Aromatyczne udka z kurczaka z fenkułem, cytrynami i czosnkiem

Pachnące cytrusami i czosnkiem, soczyste udka z kurczaka. Delikatny fenkuł, genialny sosik – bajka!
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 1 godzina

Sprzęt

  • duża głęboka blaszka lub naczynie do zapiekania
  • nóż
  • deska do krojenia

Składniki

  • 10 udek z kurczaka
  • 2 bulwy fenkułu
  • 2 cytryny
  • 1 główka czosnku
  • 2-3 łyżki wymieszanych przypraw: kumin, chilli, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, goździki, czosnek suszony, pieprz, sól szczegóły w przepisie poniżej

Instrukcje

  • Nagrzej piekarnik do 200 ℃. Jeśli używasz blaszki możesz wyłożyć ją papierem do pieczenia.
  • Fenkuły i cytryny umyj i pokrój w plastry. Główkę czosnku przekrój w poprzek, nie obieraj.
  • Przygotuj mieszankę przypraw. Podaję składniki, ale proporcje możesz dopasować samodzielnie. Ziele angielskie, kumin i goździki powinny być zmielone, lub utarte w moździerzu. Nie bój się dodać więcej ziela angielskiego i gałki muszkatołowej – świetnie pasują do kurczaka, cytryn i lekko anyżowego fenkułu. Nie szalej za to z goździkami – 3 powinny wystarczyć.
    Gotową mieszanką natrzyj udka kurczaka z obu stron.
  • Na spód blaszki, lub naczynia wyłóż plastry fenkułów. Pomiędzy poukładaj plastry cytryn i kawałki czosnku. Dodaj odrobinę wody.
    Na tym poukładaj udka z kurczaka, skórką do góry.
  • Piecz około 45 minut, góra-dół (każdy piekarnik jest inny, więc sprawdź po 40 minutach). Gotowy kurczak będzie apetycznie przyrumieniony, z chrupiąca skórką, a w naczyniu powinno zebrać się dużo złotego, aromatycznego sosu.
Rodzaj: danie główne
Kuchnia: bliskowschodnia
Słowo kluczowe: cytrynowy kurczak, cytryny, czosnek, fenkuł, koper włoski, kurczak, kurczak z fenkułam cytrynami, pieczone udka z kurczaka, udka kurczaka z fenkułem i cytrynami

Spodobał Ci się przepis?

Daj znać, jak wyglądają efekty Twojej pracy! Zostaw komentarz poniżej, lub otaguj @brodzka na Instagramie, z hashtagiem #corobikasia #Cottage13

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Like
Close
Your custom text © Copyright 2020. All rights reserved.
Close