Pyszne ciasto marchewkowe, które jest delikatne i wilgotne. Sekretem jest zasypanie tartej marchewki cukrem i pozostawienie, aż puści sok, a także dodatek ananasa z puszki.
Wiórki kokosowe dodają mu subtelną, tropikalną nutkę.
Całości dopełniają chrupiące orzechy i delikatna pierzynka z kremowego serka.
Bardzo polecam!
Wilgotne ciasto marchewkowe z ananasem, kokosem i kremowym serkiem
Rewelacyjne ciasto marchewkowe, wilgotne i bogate w smaku dzięki ananasowi, z tropikalną, kokosową nutką.
Czas przygotowania 20 minuty minut
Czas gotowania 50 minuty minut
Sprzęt
- mikser stacjonarny z końcówką do ubijania lub mikser ręczny
- tarka
- miseczki
- miarki; szklanka = 250ml, łyżka = 15ml, łyżeczka = 5ml
- waga kuchenna
- forma ok 38 x 23cm
- papier do pieczenia
Składniki
- 400 g marchewki drobno startej
- 320 g mąki pszennej
- 1½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cynamonu lub przyprawy piernikowej
- 4 duże jajka
- 150 g cukru podzielonego 100+50g
- 100 g brązowego cukru
- 200 g oleju
- 140 g ananasa mała puszka
- 100 g orzechów np laskowych
- 1½ szklanki wiórków kokosowych
Polewa z serka
- 500 g serka kremowego może być sernikowy "z wiaderka"
- 250 g mascarpone
- ½ szklanki cukru pudru lub mniej, do smaku
- ½ łyżeczki cynamonu
Instrukcje
- Marchewkę przełóż do miseczki, posyp 50g cukru, dobrze wymieszaj i odstaw.
- Ananasa wyjmij z zalewy, odsącz i drobno posiekaj. Orzechy również posiekaj na niewielkie kawałki. Przełóż razem do miseczki.Mąkę przesiej razem z sodą, proszkiem, cynamonem i solą do osobnej miseczki. Dodaj do nich wiórki kokosowe i odstaw obie miseczki na później.
- Do misy miksera wbij jajka, dodaj pozostały cukier oraz brązowy cukier i ubijaj, aż masa będzie jasna i puszysta.W czasie gdy masa się ubija, nastaw piekarnik do 180℃ i wyłóż foremkę papierem do pieczenia.
- Cały czas ubijając, stopniowo wlewaj olej, czekając aż składniki dobrze się połączą.
- Do misy miksera dodaj zawartość miseczek z marchewką, oraz ananasem i orzechami. Wymieszaj szpatułką lub miską, aż całość dobrze się połączy.
- Na koniec dodaj zawartość miseczki z mieszanką mąki i delikatnie wymieszaj ciasto szpatułką, tylko do połączenia składników.
- Ciasto przełóż do formy, wyrównaj wierzch i piecz przez około 45-50 minut, do tzw suchego patyczka. Każdy piekarnik jest inny, więc sprawdź, czy Twoje ciasto nie upiekło się nieco wcześniej. Gotowe ciasto wyjmij z foremki i studź na kratce.
Polewa
- Wszystkie składniki polewy zmiksuj na gładką masę.
- Kiedy ciast wystygnie posmaruj je grubą warstwą polewy. Jeśli chcesz, możesz je dodatkowo udekorować np orzechami, lub prażonymi wiórkami kokosa.
Author: Kasia
Rodzaj: ciasto, deser
Spodobał Ci się przepis?
Daj znać, jak wyglądają efekty Twojej pracy! Zostaw komentarz poniżej, lub otaguj @brodzka na Instagramie, z hashtagiem #corobikasia #Cottage13