Ciasto marchewkowe z ananasem, orzechami, kokosem i serową pierzynką

208
ŁATWE
Rewelacyjne ciasto marchewkowe, wilgotne i bogate w smaku dzięki ananasowi, z tropikalną, kokosową nutką

Pyszne ciasto marchewkowe, które jest delikatne i wilgotne. Sekretem jest zasypanie tartej marchewki cukrem i pozostawienie, aż puści sok, a także dodatek ananasa z puszki.

Wiórki kokosowe dodają mu subtelną, tropikalną nutkę.

Całości dopełniają chrupiące orzechy i delikatna pierzynka z kremowego serka.

Bardzo polecam!

Wilgotne ciasto marchewkowe z ananasem, kokosem i kremowym serkiem

Rewelacyjne ciasto marchewkowe, wilgotne i bogate w smaku dzięki ananasowi, z tropikalną, kokosową nutką.
Czas przygotowania 20 minuty
Czas gotowania 50 minuty

Sprzęt

  • mikser stacjonarny z końcówką do ubijania lub mikser ręczny
  • tarka
  • miseczki
  • miarki;  szklanka = 250ml, łyżka = 15ml, łyżeczka = 5ml
  • waga kuchenna
  • forma ok 38 x 23cm
  • papier do pieczenia

Składniki

  • 400 g marchewki drobno startej
  • 320 g mąki pszennej
  • łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu lub przyprawy piernikowej
  • 4 duże jajka
  • 150 g cukru podzielonego 100+50g
  • 100 g brązowego cukru
  • 200 g oleju
  • 140 g ananasa mała puszka
  • 100 g orzechów np laskowych
  • szklanki wiórków kokosowych

Polewa z serka

  • 500 g serka kremowego może być sernikowy "z wiaderka"
  • 250 g mascarpone
  • ½ szklanki cukru pudru lub mniej, do smaku
  • ½ łyżeczki cynamonu

Instrukcje

  • Marchewkę przełóż do miseczki, posyp 50g cukru, dobrze wymieszaj i odstaw.
  • Ananasa wyjmij z zalewy, odsącz i drobno posiekaj. Orzechy również posiekaj na niewielkie kawałki. Przełóż razem do miseczki.
    Mąkę przesiej razem z sodą, proszkiem, cynamonem i solą do osobnej miseczki. Dodaj do nich wiórki kokosowe i odstaw obie miseczki na później.
  • Do misy miksera wbij jajka, dodaj pozostały cukier oraz brązowy cukier i ubijaj, aż masa będzie jasna i puszysta.
    W czasie gdy masa się ubija, nastaw piekarnik do 180℃ i wyłóż foremkę papierem do pieczenia.
  • Cały czas ubijając, stopniowo wlewaj olej, czekając aż składniki dobrze się połączą.
  • Do misy miksera dodaj zawartość miseczek z marchewką, oraz ananasem i orzechami. Wymieszaj szpatułką lub miską, aż całość dobrze się połączy.
  • Na koniec dodaj zawartość miseczki z mieszanką mąki i delikatnie wymieszaj ciasto szpatułką, tylko do połączenia składników.
  • Ciasto przełóż do formy, wyrównaj wierzch i piecz przez około 45-50 minut, do tzw suchego patyczka. Każdy piekarnik jest inny, więc sprawdź, czy Twoje ciasto nie upiekło się nieco wcześniej.
    Gotowe ciasto wyjmij z foremki i studź na kratce.

Polewa

  • Wszystkie składniki polewy zmiksuj na gładką masę.
  • Kiedy ciast wystygnie posmaruj je grubą warstwą polewy. Jeśli chcesz, możesz je dodatkowo udekorować np orzechami, lub prażonymi wiórkami kokosa.
Author: Kasia
Rodzaj: ciasto, deser

Spodobał Ci się przepis?

Daj znać, jak wyglądają efekty Twojej pracy! Zostaw komentarz poniżej, lub otaguj @brodzka na Instagramie, z hashtagiem #corobikasia #Cottage13

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Like
Close
Your custom text © Copyright 2020. All rights reserved.
Close