Pankejki idealne, jeśli macie ochotę na szybkie i łatwe śniadanie. Dzięki maślance są delikatne, grube i puszyste.
Idealnie zarówno w wersji lekkiej – z owocami lub słodkiej – z sosem czekoladowym i bitą śmietaną. Rewelacyjnie sprawdzą się również jako składnik amerykańskiego śniadania, z jajkami sadzonymi, syropem klonowym i bekonem.
Oryginalny przepis pochodzi z The New York Times’a.
Amerykańskie pancakes na maślance
Leciutkie, puszyste i proste w przygotowaniu. Idealne na śniadanie z owocami i bitą śmietaną, lub na słono- z jajkami i bekonem. Amerykańka klasyka.
Servings 4
Czas przygotowania 10 minuty minut
Czas gotowania 30 minuty minut
Łączny czas 40 minuty minut
Sprzęt
- 1 duża miska
- rózga/trzepaczka
- patelnia
- mikrofalówka lub rondelek do roztopienia masła
- miarki szklanka = 250ml, łyżka = 15ml, łyżeczka = 5ml
Składniki
- 2 szklanki mąki
- 3 łyżki cukru
- 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1¼ łyżeczki soli
- 2½ szklanki maślanki
- 2 jajka duże
- 3 łyżki masła
Instrukcje
- Pamiętaj, żeby składniki miały temperaturę pokojową. Wyjmij je wcześniej z lodówki, aby się ogrzały, lub podgrzej lekko w mikrofalówce (maślanka). Masło stop w mikrofalówce, lub w rondelku i ostudź do temperatury pokojowej.
- Do dużej miski dodaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dobrze wymieszaj rózgą i zrób w środku dołek.
- W to wgłębienie wlej maślankę, roztopione masło i wbij całe jajka.
- Delikatnie i niedokładnie wymieszaj rózgą wszystkie składniki. Bardzo ważne jest, żeby nie połączyć składników zbyt dokładnie. Aby panacakes były delikatne, potrzebujesz "nieporządnego", grudełkowatego ciasta!
- Na patelni rozgrzej nieco oleju lub masła. Nakładaj porcjami ciasto, ok. ⅓ szklanki, lub mniej na sztukę (ja wolę mniejsze naleśniki). Smaż aż spód się ładnie zarumieni a na powierzchni pojawią się bąbelki, jakieś 3-4 minuty. Przewróć i dosmażaj na drugiej stronie, aż pancakes będą pięknie wyrośnięte i złoto-brązowe.
- Już usmażone pancakes trzymaj w cieple, na przykład w lekko ogrzanym piekarniku, podczas gdy będziesz smażyć kolejne porcje ciasta. Gotowe pancakes są pyszne w każdej wersji: posypane cukrem pudrem, z dżemem, z dodatkiem truskawek, borówek i bitej śmietany. Idealnie smakują też w klasycznym amerykańskim wydaniu, z odrobiną masła, smażonymi jajkami, bekonem i syropem klonowym.
Rodzaj: śniadanie/brunch
Kuchnia: amerykańska
Słowo kluczowe: amerykańskie pancakes, maślanka, naleśniki, śniadanie
Spodobał Ci się przepis?
Daj znać, jak wyglądają efekty Twojej pracy! Zostaw komentarz poniżej, lub otaguj @kbrodzka na Instagramie, z hashtagiem #corobikasia #Cottage13