Burrata z fasolką, boćwiną i pomidorami

135
NA SZYBKO
Idealne danie na lekki lunch -kremowa burrata i pyszne, letnie warzywa. Gotowe w kwadrans!

Letnia propozycja dla miłośników burraty.

Kremowa i delikatna burrata, a do tego wyrazisty i pełen smaku zestaw letnich warzyw: fasolka i boćwna w pomidorowym sosie.

Całość gotowa w kwadrans!

Przepis z proporcjami trochę „na oko”, bo tym razem nie chodzi o precyzję.

Polecam!

Burrata z fasolką, boćwiną i pomidorami

Pyszna letnia przekąska, lub pomysł na lekki lunch

Sprzęt

  • patelnia

Składniki

  • 2 kule burraty
  • mały pęczek boćwiny
  • 2 średnie mięsiste pomidory
  • garść fasolki szparagowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz, cukier

Instrukcje

  • Burratę wyjmij z lodówki i ogrzej. Powinna mieć temperaturę pokojową
  • Fasolkę umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Boćwinę umyj i pokrój dość drobno – osobno ogonki i liście. Pomidory umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Czosnek przeciśnij przez praskę.
  • Fasolkę włóż do garnka, dodaj kilka łyżek wody, przykryj pokrywką i duś do miękkości na niewielkim ogniu przez ok 10 minut. Odcedź.
  • Na patelni rozgrzej masło, dodaj ogonki, następnie czosnek i smaż na średnim ogniu przez kilka minut. Dodaj listki, podsmaż przez chwilę i dołóż pomidory. Skręć ogień i pozwól całości poddusić się przez kilka minut.
    Dodaj fasolkę szparagową i dobrze dopraw całość pieprzem, solą i ok pół łyżeczki cukru.
    Jeśli pomidory puszczą zbyt dużo soku, możesz dodać trochę bułki tartej, która ładnie zagęści sos.
  • Na talerzu rozkrój i rozłóż burraty – będą stanowić dolną warstwę. Wyłóż na nie warzywa z sosem i od razu podawaj.
    Idealnie smakuje z ciabatta lub dobrą bagietką, którą zbierzesz sos. 🙂
Author: Kasia
Rodzaj: danie główne, lunch, przekąska
Słowo kluczowe: boćwina, burrata, fasolka, pomidory

Pomidorowa kasza bulgur z bakłażanem i cytrynowym jogurtem

Proste w przygotowaniu, wegetariańskie danie, na lekki obiad. Niewiele składników, maksimum smaku!
Servings 4 porcje
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 40 minuty
Łączny czas 40 minuty

Sprzęt

  • 1 duża miska
  • 1 średnia miska
  • 1 duży, płytki rondel, lub szeroki garnek
  • piekarnik z blachą
  • papier do pieczenia
  • nóż, duża łyżka do mieszania
  • deska do krojenia
  • miarki i waga szklanka = 250ml / łyżka stołowa =15ml / łyżeczka = 5ml

Składniki

  • 2 bakłażany (ok 500g)
  • 100 ml oliwy
  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego mielonego
  • 400 g pomidorków koktailowych duże
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • olej do smażenia
  • 250 g kaszy bulgur
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 1 mała kiszona cytryna LUB skórka otarta z 1 cytryny i sok z 1/2 cytryny
  • mała garść listków świeżej mięty
  • sól i pieprz

Instrukcje

  • Wyjmij blachę z piekarnika i nagrzej go do 200℃ z termoobiegiem.
  • Umyj bakłażany i pokrój je na kawałki o boku mniej, więcej 3cm, przełóż do dużej miski.
  • Do bakłażanów dodaj 4 łyżki z przygotowanej porcji oliwy, ½ łyżeczki soli i obficie posyp mielonym czarnym pieprzem. Dobrze wymieszaj.
  • Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Rozłóż na niej kawałki bakłażana. Piecz w nagrzanym piekarniku przez ok 35-40 minut. W połowie czasu pomieszaj bakłażana, aby przypiekł się równomiernie. Powinien stać się miękki i zrumieniony. Gotowego bakłażana wyjmij z piekarnika i odstaw na bok.
  • Podczas gdy bakłażan się piecze, czas zająć się przygotowaniem kaszy. Zacznij od pokrojenia cebuli w cienki plasterki i zmiażdżenia ząbka czosnku.
  • Pozostałą oliwę wlej do rondla i podgrzej na średnim gazie/średniej mocy kuchenki. Dodaj pokrojoną cebulę i smaż, mieszając, aż będzie miękka i zacznie się rumienić. Dodaj czosnek i ziele angielskie, cały czas mieszając, aby czosnek się nie przypalił (jeszcze około minuty).
  • Do rondla wrzuć pomidorki, pomieszaj całość i daj im chwilkę, żeby nieco zmiękły, po czym rozgnieć je łyżką. Dodaj koncentrat pomidorowy, 400ml wody i łyżeczkę soli. Wsyp kaszę bulgur, wymieszaj całość, i poczekaj aż płyn się zagotuje. Skręć gaz/ zmniejsz moc kuchenki, przykryj i gotuj całość około 15 minut, aż kasza wchłonie cały płyn.
  • W średniej misce wymieszaj jogurt z pokrojoną kiszoną cytryną, lub ze skórką i sokiem z cytryny, posiekaną miętą (odłóż kilka listków do dekoracji) i szczyptą soli.
  • Na talerzu nakładaj pomidorowy bulgur i pieczone bakłażany. Na wierzch wyłóż cytrynowy jogurt i posyp pozostałą miętą.

Uwagi

Kiszone cytryny są dostępne w sklepach z żywnością orientalną lub bliskowschodnia, albo przez internet. Nie każdemu jednak odpowiada ich smak. W tym przepisie, możesz je zastąpić dodając otartą skórkę i świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Możesz również dodać nieco sumaku, który doda kwaskowatego smaku i pięknego, czerwonego akcentu.
Rodzaj: danie główne
Kuchnia: bliskowschodnia, wegetariańska
Słowo kluczowe: bakłażan, bulgur, lekki obiad, pomidory, wegetariański obiad

Daj znać, jak wyglądają efekty Twojej pracy! Zostaw komentarz poniżej, lub otaguj @brodzka na Instagramie, z hashtagiem #corobikasia #Cottage13

Like
Close
Your custom text © Copyright 2020. All rights reserved.
Close