Aromatic chicken tights baked with fennel, lemons and garlic
Pachnące cytrusami i czosnkiem, soczyste udka z kurczaka. Delikatny fenkuł, genialny sosik - bajka!
Prep Time 15 minutesmins
Cook Time 1 hourhr
Equipment
big, deep baking tray or baking dish
knife
chopping board
Ingredients
10chicken tights
2bulbsof fennel
2lemons
1headof garlic
2-3Tbspmixed spices: cumin, chilli, nutmeg, allspice, cloves, dried garlic, pepper, saltdetails in the recipe below
Instructions
Preheat oven to 200℃. If you are using a baking tray, you can line it with baking paper.
Wash and slice the fennel and lemons. Cut the garlic head crosswise, do not peel.
Przygotuj mieszankę przypraw. Podaję składniki, ale proporcje możesz dopasować samodzielnie. Ziele angielskie, kumin i goździki powinny być zmielone, lub utarte w moździerzu. Nie bój się dodać więcej ziela angielskiego i gałki muszkatołowej - świetnie pasują do kurczaka, cytryn i lekko anyżowego fenkułu. Nie szalej za to z goździkami - 3 powinny wystarczyć. Rub the chicken legs on both sides with the prepared spice mixture.
Arrange the slices of fennel on the bottom of a baking sheet or dish. Place slices of lemon and garlic between them. Add a little water.Place the chicken thighs on top, skin side up.
Bake for about 45 minutes, top and bottom (every oven is different, so check after 40 minutes). When ready, the chicken will be appetizingly browned, with crispy skin, and a lot of golden, aromatic sauce should collect in the dish.
Course: main course
Cuisine: Middle Eastern
Keyword: lemon chicken, lemons, garlic, fennel, fennel, chicken, chicken with fennel and lemons, baked chicken legs, chicken legs with fennel and lemons