Go Back

Aromatic chicken tights baked with fennel, lemons and garlic

Pachnące cytrusami i czosnkiem, soczyste udka z kurczaka. Delikatny fenkuł, genialny sosik - bajka!
Prep Time 15 minutes
Cook Time 1 hour

Equipment

  • big, deep baking tray or baking dish
  • knife
  • chopping board

Ingredients

  • 10 chicken tights
  • 2 bulbs of fennel
  • 2 lemons
  • 1 head of garlic
  • 2-3 Tbsp mixed spices: cumin, chilli, nutmeg, allspice, cloves, dried garlic, pepper, salt details in the recipe below

Instructions

  • Preheat oven to 200℃. If you are using a baking tray, you can line it with baking paper.
  • Wash and slice the fennel and lemons. Cut the garlic head crosswise, do not peel.
  • Przygotuj mieszankę przypraw. Podaję składniki, ale proporcje możesz dopasować samodzielnie. Ziele angielskie, kumin i goździki powinny być zmielone, lub utarte w moździerzu. Nie bój się dodać więcej ziela angielskiego i gałki muszkatołowej - świetnie pasują do kurczaka, cytryn i lekko anyżowego fenkułu. Nie szalej za to z goździkami - 3 powinny wystarczyć.
    Rub the chicken legs on both sides with the prepared spice mixture.
  • Arrange the slices of fennel on the bottom of a baking sheet or dish. Place slices of lemon and garlic between them. Add a little water.
    Place the chicken thighs on top, skin side up.
  • Bake for about 45 minutes, top and bottom (every oven is different, so check after 40 minutes). When ready, the chicken will be appetizingly browned, with crispy skin, and a lot of golden, aromatic sauce should collect in the dish.
Course: main course
Cuisine: Middle Eastern
Keyword: lemon chicken, lemons, garlic, fennel, fennel, chicken, chicken with fennel and lemons, baked chicken legs, chicken legs with fennel and lemons