To danie jest świetną propozycją na rodzinny obiad. Mięciutkie, aromatyczne klopsiki mięsne w szwedzkim stylu, z pysznym, aksamitnym sosem! Jestem przekonana, że posmakują całej rodzinie.
Często do klopsików dodawany jest miękisz białego chleba lub bułki, ale spotkałam też szwedzkie przepisy wykorzystujące w to miejsce płatki owsiane. W tym przepisie używam właśnie płatków, które są wcześniej zalane mlekiem, aby napęczniały i zrobiły się kleiste. Dzięki temu klopsiki są delikatne, wilgotne, a masa łatwo się formuje.
Wprawdzie te klopsiki trzeba samodzielnie złożyć 😉 ale instrukcje są naprawdę proste i całość szybko ląduje na stole.
Z przepisu wychodzi mi około 40 klopsików, ale uwaga – one błyskawicznie znikają.
Polecam szczególnie z ziemniaczanym puree i borówkami!
Smaklig måltid! 🙂
Klopsiki mięsne w szwedzkim stylu
Sprzęt
- duża miska
- miseczka lub mały rondelek
- łyżka do nakładania lodów opcjonalnie
- papier do pieczenia opcjonalnie
- duża patelnia
- duży talerz
- łopatka do smażenia
- miarki; szklanka = 250ml, łyżka = 15ml, łyżeczka = 5ml
Składniki
- 1 kg mielonego mięsa wieprzowego lub wołowego i wieprzowego; u mnie mieszanka łopatki i szynki wieprzowej
- ½ szklanki płatków owsianych błyskawicznych
- 125 ml mleka
- 2 duże jajka
- 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
- ¼ łyżeczki cynamonu
- ¼ łyżeczki mielonego ziela angielskiego opcjonalnie
- 1 średnia cebula drobno posiekana
- 3 ząbki czosnku drobno posiekane
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżka natki lub koperku drobno posiekane
Do smażenia
- olej, masło do smażenia
Sos
- 3 łyżki mąki
- 50 g masła
- 500 ml bulionu
- 1 łyżka sosu sojowego
- ½ łyżeczki czosnku suszonego
- ½ łyżeczki gałka muszkatołowa
- sól, pieprz do smaku
- 250 g śmietany kremówki
- natka pietruszki lub koperek do posypania opcjonalnie
Instrukcje
Klopsiki
- W małej miseczce lub rondelku zalej płatki owsiane podgrzanym mlekiem, wymieszaj i odstaw do napęcznienia.
- Do dużej miski dodaj wszystkie składniki klopsików, wraz z płatkami owsianymi. Wyrabiaj (najlepiej ręką w jednorazowej rękawiczce), aż masa będzie dobrze połączona i spoista.
- Z masy formuj klopsiki. Najłatwiej zrobić to nabierając równe porcje łyżką do nakładania lodów, rolując w kulkę i układając przygotowane klopsiki na papierze do pieczenia, gdzie mogą czekać na swoją kolej do smażenia.
- Na dużej patelni rozgrzej nieco oleju z masłem na średnim ogniu. Partiami smaż klopsiki, delikatnie je obracając, aby ładnie zbrązowiały z każdej strony (około 4-5 minut). Podsmażone klopsiki odkładaj na duży talerz.
Sos
- Zachowaj na patelni wszystkie kawałeczki i brązowe okruszki, jakie zostały po smażeniu – to esencja smaku! Pozostaw patelnię na niewielkim ogniu, dodaj masło i mąkę i podsmażaj mieszając 2-3 minuty. Powoli, na raty wlewaj bulion cały czas mieszając, aby nie było grudek. Dodaj czosnek, gałkę muszkatołową, sól i pieprz i dobrze wymieszaj.
- Do lekko gotującego się sosu przełóż podsmażone klopsiki, wraz ze wszystkimi sokami pozostałymi na talerzu. Bardzo delikatnie wymieszaj całość, aby klopsiki dobrze pokryły się sosem i pozwól im gotować się przez kolejne 10 minut.
- Dodaj śmietanę kremówkę i wymieszaj zawartość patelni. Sos powinien stać się jednorodny i gęsty. Jeśli trzeba dodaj soli lub pieprzy, do smaku.Posyp natką lub koperkiem i podawaj najlepiej z ziemniaczanym puree i borówkami.
Spodobał Ci się przepis?
Daj znać, jak wyglądają efekty Twojej pracy! Zostaw komentarz poniżej, lub otaguj @brodzka na Instagramie, z hashtagiem #corobikasia #Cottage13