Mięsne klopsiki w szwedzkim stylu

43
RODZINNY OBIAD
Soczyste klopsiki w pysznym, aksamitnym sosie. Danie idealne na rodzinny obiad w szwedzkim stylu. Pokochają ja nie tylko dzieci!

To danie jest świetną propozycją na rodzinny obiad. Mięciutkie, aromatyczne klopsiki mięsne w szwedzkim stylu, z pysznym, aksamitnym sosem! Jestem przekonana, że posmakują całej rodzinie.

Często do klopsików dodawany jest miękisz białego chleba lub bułki, ale spotkałam też szwedzkie przepisy wykorzystujące w to miejsce płatki owsiane. W tym przepisie używam właśnie płatków, które są wcześniej zalane mlekiem, aby napęczniały i zrobiły się kleiste. Dzięki temu klopsiki są delikatne, wilgotne, a masa łatwo się formuje.

Wprawdzie te klopsiki trzeba samodzielnie złożyć 😉 ale instrukcje są naprawdę proste i całość szybko ląduje na stole.

Z przepisu wychodzi mi około 40 klopsików, ale uwaga – one błyskawicznie znikają. 

Polecam szczególnie z ziemniaczanym puree i borówkami!

Smaklig måltid! 🙂

Klopsiki mięsne w szwedzkim stylu

Mięciutkie i aromatyczne klopsiki, jak z pewnego sklepu 😉

Sprzęt

  • duża miska
  • miseczka lub mały rondelek
  • łyżka do nakładania lodów opcjonalnie
  • papier do pieczenia opcjonalnie
  • duża patelnia
  • duży talerz
  • łopatka do smażenia
  • miarki;  szklanka = 250ml, łyżka = 15ml, łyżeczka = 5ml

Składniki

  • 1 kg mielonego mięsa wieprzowego lub wołowego i wieprzowego; u mnie mieszanka łopatki i szynki wieprzowej
  • ½ szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • 125 ml mleka
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki mielonego ziela angielskiego opcjonalnie
  • 1 średnia cebula drobno posiekana
  • 3 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżka natki lub koperku drobno posiekane

Do smażenia

  • olej, masło do smażenia

Sos

  • 3 łyżki mąki
  • 50 g masła
  • 500 ml bulionu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • ½ łyżeczki czosnku suszonego
  • ½ łyżeczki gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz do smaku
  • 250 g śmietany kremówki
  • natka pietruszki lub koperek do posypania opcjonalnie

Instrukcje

Klopsiki

  • W małej miseczce lub rondelku zalej płatki owsiane podgrzanym mlekiem, wymieszaj i odstaw do napęcznienia.
  • Do dużej miski dodaj wszystkie składniki klopsików, wraz z płatkami owsianymi. Wyrabiaj (najlepiej ręką w jednorazowej rękawiczce), aż masa będzie dobrze połączona i spoista.
  • Z masy formuj klopsiki. Najłatwiej zrobić to nabierając równe porcje łyżką do nakładania lodów, rolując w kulkę i układając przygotowane klopsiki na papierze do pieczenia, gdzie mogą czekać na swoją kolej do smażenia.
  • Na dużej patelni rozgrzej nieco oleju z masłem na średnim ogniu. Partiami smaż klopsiki, delikatnie je obracając, aby ładnie zbrązowiały z każdej strony (około 4-5 minut). Podsmażone klopsiki odkładaj na duży talerz.

Sos

  • Zachowaj na patelni wszystkie kawałeczki i brązowe okruszki, jakie zostały po smażeniu – to esencja smaku! Pozostaw patelnię na niewielkim ogniu, dodaj masło i mąkę i podsmażaj mieszając 2-3 minuty. Powoli, na raty wlewaj bulion cały czas mieszając, aby nie było grudek. Dodaj czosnek, gałkę muszkatołową, sól i pieprz i dobrze wymieszaj.
  • Do lekko gotującego się sosu przełóż podsmażone klopsiki, wraz ze wszystkimi sokami pozostałymi na talerzu. Bardzo delikatnie wymieszaj całość, aby klopsiki dobrze pokryły się sosem i pozwól im gotować się przez kolejne 10 minut.
  • Dodaj śmietanę kremówkę i wymieszaj zawartość patelni. Sos powinien stać się jednorodny i gęsty. Jeśli trzeba dodaj soli lub pieprzy, do smaku.
    Posyp natką lub koperkiem i podawaj najlepiej z ziemniaczanym puree i borówkami.
Rodzaj: danie główne, mięso
Kuchnia: szwedzka
Słowo kluczowe: klopsiki, klopsiki mięsne, szwedzkie klopsiki

Spodobał Ci się przepis?

Daj znać, jak wyglądają efekty Twojej pracy! Zostaw komentarz poniżej, lub otaguj @brodzka na Instagramie, z hashtagiem #corobikasia #Cottage13

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Like
Close
Your custom text © Copyright 2020. All rights reserved.
Close