Letnia propozycja dla miłośników burraty.
Kremowa i delikatna burrata, a do tego wyrazisty i pełen smaku zestaw letnich warzyw: fasolka i boćwna w pomidorowym sosie.
Całość gotowa w kwadrans!
Przepis z proporcjami trochę „na oko”, bo tym razem nie chodzi o precyzję.
Highly recommend!
Burrata z fasolką, boćwiną i pomidorami
Pyszna letnia przekąska, lub pomysł na lekki lunch
Equipment
- frying pan
Ingredients
- 2 kule burraty
- mały pęczek boćwiny
- 2 medium mięsiste pomidory
- garść fasolki szparagowej
- 2 cloves of garlic
- 2 Tbsp butter
- sól, pieprz, cukier
Instructions
- Burratę wyjmij z lodówki i ogrzej. Powinna mieć temperaturę pokojową
- Fasolkę umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Boćwinę umyj i pokrój dość drobno – osobno ogonki i liście. Pomidory umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Fasolkę włóż do garnka, dodaj kilka łyżek wody, przykryj pokrywką i duś do miękkości na niewielkim ogniu przez ok 10 minut. Odcedź.
- Na patelni rozgrzej masło, dodaj ogonki, następnie czosnek i smaż na średnim ogniu przez kilka minut. Dodaj listki, podsmaż przez chwilę i dołóż pomidory. Skręć ogień i pozwól całości poddusić się przez kilka minut.Dodaj fasolkę szparagową i dobrze dopraw całość pieprzem, solą i ok pół łyżeczki cukru.Jeśli pomidory puszczą zbyt dużo soku, możesz dodać trochę bułki tartej, która ładnie zagęści sos.
- Na talerzu rozkrój i rozłóż burraty – będą stanowić dolną warstwę. Wyłóż na nie warzywa z sosem i od razu podawaj.Idealnie smakuje z ciabatta lub dobrą bagietką, którą zbierzesz sos. 🙂
Author: Kasia
Course: danie główne, lunch, przekąska
Keyword: boćwina, burrata, fasolka, pomidory
Pomidorowa kasza bulgur z bakłażanem i cytrynowym jogurtem
Proste w przygotowaniu, wegetariańskie danie, na lekki obiad. Niewiele składników, maksimum smaku!
Servings 4 porcje
Prep Time 10 minutes mins
Cook Time 40 minutes mins
Total Time 40 minutes mins
Equipment
- 1 big bowl
- 1 średnia miska
- 1 duży, płytki rondel, lub szeroki garnek
- piekarnik z blachą
- baking paper
- nóż, duża łyżka do mieszania
- chopping board
- miarki i waga szklanka = 250ml / łyżka stołowa =15ml / łyżeczka = 5ml
Ingredients
- 2 bakłażany (ok 500g)
- 100 ml oliwy
- 2 medium cebule
- 3 cloves of garlic
- 1 tsp ground allspice mielonego
- 400 g pomidorków koktailowych large
- 1 tablespoon koncentratu pomidorowego
- olej do smażenia
- 250 g kaszy bulgur
- 200 g jogurtu greckiego
- 1 mała kiszona cytryna LUB skórka otarta z 1 cytryny i sok z 1/2 cytryny
- mała garść listków świeżej mięty
- sól i pieprz
Instructions
- Wyjmij blachę z piekarnika i nagrzej go do 200℃ z termoobiegiem.
- Umyj bakłażany i pokrój je na kawałki o boku mniej, więcej 3cm, przełóż do dużej miski.
- Do bakłażanów dodaj 4 łyżki z przygotowanej porcji oliwy, ½ łyżeczki soli i obficie posyp mielonym czarnym pieprzem. Dobrze wymieszaj.
- Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Rozłóż na niej kawałki bakłażana. Piecz w nagrzanym piekarniku przez ok 35-40 minut. W połowie czasu pomieszaj bakłażana, aby przypiekł się równomiernie. Powinien stać się miękki i zrumieniony. Gotowego bakłażana wyjmij z piekarnika i odstaw na bok.
- Podczas gdy bakłażan się piecze, czas zająć się przygotowaniem kaszy. Zacznij od pokrojenia cebuli w cienki plasterki i zmiażdżenia ząbka czosnku.
- Pozostałą oliwę wlej do rondla i podgrzej na średnim gazie/średniej mocy kuchenki. Dodaj pokrojoną cebulę i smaż, mieszając, aż będzie miękka i zacznie się rumienić. Dodaj czosnek i ziele angielskie, cały czas mieszając, aby czosnek się nie przypalił (jeszcze około minuty).
- Do rondla wrzuć pomidorki, pomieszaj całość i daj im chwilkę, żeby nieco zmiękły, po czym rozgnieć je łyżką. Dodaj koncentrat pomidorowy, 400ml wody i łyżeczkę soli. Wsyp kaszę bulgur, wymieszaj całość, i poczekaj aż płyn się zagotuje. Skręć gaz/ zmniejsz moc kuchenki, przykryj i gotuj całość około 15 minut, aż kasza wchłonie cały płyn.
- W średniej misce wymieszaj jogurt z pokrojoną kiszoną cytryną, lub ze skórką i sokiem z cytryny, posiekaną miętą (odłóż kilka listków do dekoracji) i szczyptą soli.
- Na talerzu nakładaj pomidorowy bulgur i pieczone bakłażany. Na wierzch wyłóż cytrynowy jogurt i posyp pozostałą miętą.
Notes
Kiszone cytryny są dostępne w sklepach z żywnością orientalną lub bliskowschodnia, albo przez internet. Nie każdemu jednak odpowiada ich smak. W tym przepisie, możesz je zastąpić dodając otartą skórkę i świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Możesz również dodać nieco sumaku, który doda kwaskowatego smaku i pięknego, czerwonego akcentu.
Course: main course
Cuisine: bliskowschodnia, wegetariańska
Keyword: bakłażan, bulgur, lekki obiad, pomidory, wegetariański obiad
Show the results of your work! Leave a comment below or tag @brodzka on the Instagram with #corobikasia #Cottage13